Recenze

Když se patologická obsese „zvrtne“, tak utíkejte, dokud je čas…

Video, na kterém by nebylo nic zvláštního. Až na to, že za pár okamžiků žena z tohoto videa zemře. Policie se nemá čeho chytit, čas utíká a další život je ztracen. Kriminální román s velmi výmluvným názvem Stalker je mrazivé a šokující dílo, které Vás donutí zatahovat závěsy i ve dne…

Pátý díl ze série s komisařem Joonou Linnou pochází od manželské dvojice Ahndorilových, jinak známých pod pseudonymem Lars Kepler. Stalker je barvitá a na psychiku hrající mozaika dokonale poskládaných detailů, které dohromady tvoří děsivou pointu. Tak děsivou, až mráz po zádech přechází.

Linie příběhu je jednoduchá – najít psychopata, který bez milosti a soucitu vraždí nevinné ženy, které nejdřív z vpovzdálí sleduje. Jenže následné aranžmá obětí není náhodné a odkazuje k devět let starému případu, ze kterého byl obviněn a následně za něj potrestán pastor Rocky Kyrklund. Je možné, aby vraždil i teď nebo je vrahem psychiatr, na kterého ukazují všechny důkazy?

Do hry vstupuje známá postava Joony Linny, která se, ač poněkud kontroverzními prostředky, snaží policii pomoci odkrýt vraha a nastolit spravedlnost. Tvoří kontrast ke zkostnatělému policejnímu sboru, který musí brát v úvahu vlastní předpisy. Jenže jak už to v takových případech bývá, je nutné občas překročit hranice…

Děj eskaluje neustále. Od první stránky až do konce, bez jediné přestávky. V podstatě nedává možnost si na chvíli odpočinout. Neuvěřitelným způsobem hraje na nervy. Spíše než kriminální román by se hodilo přirovnání k psychologickému thrilleru, protože sem zapadá rozhodně lépe.

Styl promluvy je v zásadě velmi jednoduchý. Chybí dlouhá složitější souvětí, což je samo o sobě trochu rušivé, na druhou stranu se kniha čte velmi rychle. Příběh je podáván především z pohledu Joony Linny a psychiatra Erika Maria Barka, ale dostanou se na řadu i další postavy jako třeba Margot – mírně zkostnatělá ale velmi houževnatá policejní komisařka. Jediná osoba, o jejíž pohled zůstane čtenář ochuzen, je samotný vrah. O to je ale pointa drásavější a její vyřešení napínavější. Takže to rozhodně není na škodu.

Samotná zápletka je opravdu brilantní. Kolotoč, způsobený vyšetřováním a především chováním a postupem vraha, se rychle otáčí a nervozita stoupá… Nebyla by to ale severská detektivka, kdyby nenabízela víc než jen vyřešení vražd a chycení pachatele. Člověk je velmi omylný tvor a jeho rozhodnutí často ovlivňuje osud dalších lidí. Smysl pro spravedlnost a vlastní strach, touha přežít. Přijetí trestu, barvitá společnost a jedinci, kteří se bouří proti systému.

Stalker je velmi napínavý román, která Vás od čtení nepustí, dokud nezjistíte, kdo má tohle všechno na svědomí.

Hodnocení: 85%

stažený soubor (1)

Za recenzní výtisk moc děkuji portálu Severské detektivky,

kde najdete nejen tuto recenzi, ale mnoho dalšího ze světa severského krimi.

logo severske detektivky

Základní info o knize:

STALKER ~ Lars Kepler ~ Přeložila Azita Haidarová ~ Vydalo nakladatelství HOST v roce 2015 ~ 573 stran ~ Vazba pevná s přebalem ~ ISBN 978-80-7491-437-9.

4 komentáře: „Když se patologická obsese „zvrtne“, tak utíkejte, dokud je čas…“

  1. Na Stalkera se chystám už od té doby, co jsem se dozvěděla, že vyjde. Ale, jak už to tak se mnou bývá, ještě jsem se k němu nedostala. A teď jsem přišla na to, že jsem tuhle recenzi neměla vůbec číst, protože se takhle vůbec nesoustředím na poslední zkoušku do školy a budu jen myslet na to, jak si pro knihu za odměnu pomažu do knihkupectví! 😀 Skvělá recenze! 🙂

    To se mi líbí

  2. Severské detektivky jsem nikdy nečetla, ale delší dobu mě lákají. Zvlášť po téhle recenzi mám opravdu více než jen sto chutí si Stalkera přečíst. No… uvidíme, třeba to konečně vyjde :))

    To se mi líbí

    1. Na severské detektivky pozor, jakmile jednou začneš, už tě nepustí 🙂 Každopádně Stalkera doporučuji, i když je to pátý díl série (moc spoilerů tam naštěstí není). 🙂 Příští týden chystám spustit mini soutěž o jinou severskou krimi, tak můžeš zkusit štěstí 🙂

      To se mi líbí

Napsat komentář