Recenze

Když myšky v kuchyni cupitají…

Plánování budoucnosti je krásná věc. Jenomže ne vždy se život odvíjí přesně podle plánu. Své o tom ví i šéfkuchařka Anna, které porod dítěte změní život k nepoznání. Velmi krásné a citově plné čtení o manželském páru, který se přestěhuje do ruiny v Provence a snaží se bojovat o své sny…

RECENZe

Když se nám daří, moc nepřemýšlíme o tom, jestli je to správné či ne. Pokud se nám ale něco nepovede, je to přesně naopak. Své o tom ví šéfkuchařka Anna, které narození dítěte převrátí život na ruby…

Román Myšky v kuchyni je upřímná zpověď ženy, která hraje několik životních rolí – profesionální kuchařka, manželka, dcera, kamarádka a nově i matka. A ne všechny zvládá s bravurou jí vlastní. Jakmile jí do života vstoupí chaos, sama se chaosem stává…

Mateřská i rodičovská láska boří plány, sny, je najednou všude a ve všem a není jednoduché si s nastalou situací poradit. Utéct do zapadákova ve Francii se zdá jako dobrý nápad (nebo šílený, vyberte si). Anna s Tobiasem se po hlavě vrhají do beznaděje a zuby hehty se drží naděje, že se vše v dobré obrátí. Jenže co je to bude stát?

IMG_20150925_163812Saira Shah před čtenáře předložila velmi zajímavý kousek. Je těžko interpretovatelný, dokud si ho sami nepřečtete. Působí totiž velmi intenzivně.

Upřímnost a nehrané city zasahuji hluboko a ještě dlouho po přečtení budí pozornost – málokdy se setkáte s odzbrojujícími a šokujícími myšlenkami i činy, které vám naservíruje autorka přímočaře a bez příkras. Vyvolává nejrůznější pocity i názory na hlavní postavy.

V jednu chvíli je chápete, v druhou zase maličko odsuzujete. Není to jednoduché ani pro čtenáře, ani pro hrdiny knihy. A tím se vytváří jedinečná vzájemná souhra, kterou v knize najdete málokdy. Dokonale totiž reflektuje boj hlavních postav – sami se sebou, proti sobě, s osudem i nastalou situací.

Styl autorky je čtivý. Některé pasáže jsou sice delší, než by musely a nevyniká napětím či akcí. Na celé čáře ale vyhrává rozličností emocí, charakterů a uměním vykouzlit úsměv tam, kde by to čtenář nečekal.

V anotaci ke knize najdete, že jde o „dojemně upřímný a zábavný“ román. Zábavu (jako takovou) ale v knize nenajdete. Vyzdvihla bych spíše umění a schopnost dojmout a pookřát i otrlé čtenáře.

Za mně jedna z nejzdařilejších autobiografií, které jsem četla, s příměsí svůdné Francie, venkova, vůně Provence a silných emocí.

80

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Motto.

227e15336f3b7dac4e126aa30dba961e

Saira Shah ~ Myšky v kuchyni ~ v originále The Mouseproof Kitchen ~ vydalo nakladatelství Motto v roce 2015 ~ 344 stran ~ pevná vazba ~ ISBN 978-80-267-0434-8

2 komentáře: „Když myšky v kuchyni cupitají…“

Napsat komentář